top of page

Trauma release

 

Trauma Release & Breathwork 

 

Symptomen onderdrukken met medicijnen is als een pleister op de wond. De oorzaak verdwijnt niet en zal altijd op onverwachte momenten weer zichtbaar en voelbaar worden. 

 

 

 

Trauma Release& Breathwork helpt oa bij:

 

  • Angst of paniekaanvallen

  • Lichamelijke klachten

  • Concentratie- of geheugenproblemen

  • Vermoeidheid of uitputting

  • Hartkloppingen

  • Weinig of geen zelfvertrouwen

  • Chronische klachten

  • Opgeslagen en steeds terugkerende emoties zoals: boosheid, angst, schaamte, frustratie

  • Spanning en stress

  • Binding en/of verlatingsangst (alle soorten angst eigenlijk)

  • Kort lontje of prikkelbaar

  • Slecht slapen

  • Keuzes maken

  • Zelfveroordeling

  • Depressie

  • Oppervlakkige en hoge ademhaling

  • Trauma

 

 

Maar laat ik jullie eerst even wat meer uitleg geven over hoe ons lichaam en autonome zenuwstelsel werkt mbt emoties en trauma’s. 

 

 

 

Hoe ontstaat een trauma? 

 

Een trauma ontstaat wanneer we in een situatie terechtkomen waarin we willen vechten of vluchten maar dit niet kan. Je bent dan zo overweldigd dat je zal bevriezen of verlammen. Het is te veel voor je lichaam om het ineens te kunnen verwerken. 

 

Een ‘goed’ werkend zenuwstelsel zet een vecht of vlucht aan om te kunnen overleven, het is ons overlevingsmechanisme. Wanneer het gevaar geweken is en we weer veiligheid voelen zal ons zenuwstelsel weer terugkomen in rust en ontspanning. 

 

Wanneer je in een vecht-vlucht staat zit, komt er dus een hele krachtige overlevingsenergie vrij waarbij je veel zuurstof en bloedtoevoer krijgt om per direct jezelf veilig te kunnen stellen. Dit is een tijdelijke kracht die erg helpend en nodig is voor dat moment. 

 

Wanneer je echter een heftige of traumatische ervaring hebt gehad (recent of zelfs al als kind) heeft deze krachtige overlevingsenergie niet kunnen ontladen omdat je verlamd bent geraakt. 

Deze overlevingsenergie blijft dus (deels) in je lichaam opgeslagen zitten en maakt dat je alert en gericht blijft op gevaar. Het zenuwstelsel kan hierdoor niet meer (helemaal) terug in ontspanning komen. Wanneer je hier langdurig in zit wordt dit chronisch en kan je het zelf gaan zien als ‘normaal’, omdat je niet beter meer weet. Hierop volgen vele psychologische, emotionele, mentale en lichamelijke klachten. 

 

 

 

80% Van wat er gebeurt in je lichaam gaat naar je brein en 20% van je brein gaat naar je lichaam. Zo zie je dus dat je lichaam veel invloed heeft. 

Je zenuwstelsel reageert op een onbewust level. Deze reageert dus als eerste en stuurt dan een signaal naar je brein met het verhaal dat je ervan gemaakt hebt. 

En wanneer je een verhaal van onveiligheid naar je brein hebt gestuurd over een situatie die heeft plaatsgevonden, dan zal je brein ook sneller een bericht naar je lichaam sturen dat deze in gevaar is bij een situatie die hetzelfde gevoel geeft. Het wordt een loop die zich blijft herhalen. 

 

Wat dus ook betekent dat je hierdoor in niet levensbedreigende situaties sneller in een staat van vechten of vluchten zal bevinden. Je zenuwstelsel reageert dan heel gevoelig. 

 

Als je bijvoorbeeld ooit aangevallen bent door een hond dan zal een plaatje van een hond je al heel angstig kunnen maken, terwijl een plaatje niet levensbedreigend is. 

 

 

Helen kan alleen wanneer je zenuwstelsel terugkomt in de staat van rust en ontspanning. Hiervoor is het nodig dat de overlevingsenergie die nog in je lichaam vastzit alsnog kan ontladen. Je lichaam mag weer gaan ervaren hoe het voelt om veilig te zijn. 

 

 

Natuurlijk is mentaal je trauma verwerken belangrijk, maar zolang het lichamelijk blijft opgeslagen zal er weinig tot geen verbetering komen. Je zal steeds hetzelfde rondje blijven lopen en klachten zullen blijven en zelfs verergeren. 

 

 

 

Overlevingsmechanisme bij dieren en mensen. 

 

Wanneer een hert een leeuw ziet zal hij proberen te vluchten en wanneer de leeuw hem inhaalt zal hij wellicht proberen te vechten. Echter zal hij dit gevecht niet kunnen winnen, dus zet hij de bevriezing in en laat zich voor dood neervallen. De hartslag van het hert daalt enorm. Een leeuw eet liever geen dood vlees en zal hem daarom vaak laten liggen en vertrekken.

 

Na een tijdje als de kust weer veilig is zal je bij het hert zijn flanken op en neer zien gaan, er stroomt dan weer energie en de ademhaling gaat weer omhoog.

Wanneer er weer genoeg energie door zijn lichaam stroomt zal hij gaan staan en beginnen te trillen/schudden om later weg te rennen. Dit trillen en schudden is hoe dat werkt; hij ontlaadt de krachtige overlevingsenergie die nog in zijn lichaam zit en komt zo weer in staat van veiligheid, rust en ontspanning. 

 

 

Bij ons mensen werkt dit hetzelfde. 

 

Zo zie je dat wanneer mensen een ongeluk hebben gehad zij vaak helemaal trillen van schrik. Of wanneer iemand onverwachts tegen je uitvalt, dat je merkt dat je benen door angst als blubber voelen of dat je handen gaan trillen uit boosheid.

 

Uit schaamte of omdat we ons er niet (meer) bewust van zijn zullen wij dit proberen tegen te houden, zodat niemand kan zien dat iets ons raakt of dat we als ‘zwak’ gezien worden. 

Of erger nog: na een ongeluk worden mensen vaak platgespoten om ze te laten kalmeren. Hierdoor kan de overlevingsenergie niet ontladen en wordt deze vastgezet in het lichaam. 

 

Maar dit trillen geeft aan dat er overlevingsenergie uit je lichaam wil ontladen!

Het is jouw lichaam en zenuwstelsel dat voor jou zorgt en heelt…..Durf jij er naar te gaan luisteren? 

 

 

Your body knows!

 

* Je lichaam weet alles nog! Wist je dat wanneer je depressie of angst/paniek symptomen ervaart dit al kan zijn ontstaan voor je geboorte?

 

* Een traumatische ervaring van de moeder is namelijk al voelbaar voor de ongeboren baby en de baby kan dan al overlevingsstrategieën toe gaan passen (zoals bv afsplitsen van zichzelf) om te kunnen overleven. 

* Of wat als je al hebt moeten vechten om te kunnen overleven bij de geboorte dmv: een tang, navelstreng om de nek, vruchtwater ingeslikt of weeën opwekkers (is net speed voor een baby)?

 

* Ook in de kinderjaren ervaren emotionele verwaarlozing, seksueel of lichamelijk misbruik, kleineren of niet goed voorzien in je basisbehoeftes, kunnen erg traumatisch zijn. 

 

* Scheiding (van jezelf of je ouders), psychische aandoening van ouder, getuige van geweld, oorlog.

 

* Symbiose trauma; onverwerkte trauma’s die door zijn gegeven via jouw (voor)ouders.

 

 

 

Wanneer je tijdens de BRTT&TRB in een traumastuk komt, kan het zijn dat je lichaam dezelfde houding aan gaat nemen die je had tijdens het ontstaan van je trauma. 

 

Zo had ik tijdens mijn release van mijn geboortetrauma vingers die eruit zagen alsof ik uren onder water had gelegen. Zo krachtig is ons lichaam, want deze heeft een zelfhelend vermogen, zolang we ons lichaam durven te volgen. Het enige dat je nodig hebt is je lichaam en je ademhaling. 

 

Omdat je lichaam alles nog weet, ook wat niet meer in je bewustzijn zit, hoef je zelf dus ook niet te weten met welk trauma je aan de slag mag. Je lichaam zal zelf aangeven welke emoties of trauma’s er naar boven mogen komen om geheeld te worden. 

 

 

 

 

Last but not least ;)

 

Ervaar jij lichamelijke, emotionele of mentale klachten die je beletten het leven te leven waar je eigenlijk naar verlangt?

 

In mijn The Change-traject gaan we samen, oa door middel van BRTT&TRB,  jouw opgeslagen energie weer vrij laten. 

 

Door middel van oefeningen triggeren we de psoas-spier waar onze emoties en trauma’s opgeslagen zitten. Dit wordt gevolgd door ademwerk waarmee we de opgeslagen energie de ruimte geven om te kunnen ontladen.

 

Ik werk altijd eerst met een telefonisch gesprek om te kijken of wat jij nodig hebt aansluit bij wat ik aanbied. 

 

Interesse of wil je meer weten? 

Stuur mij dan zeker even een bericht en dan kijken we of ik ook jou kan helpen met het releasen van opgeslagen energie zoals emoties en/of trauma’s om zo weer dansend door het leven te kunnen gaan. 

 

KIM_5451.jpg
bottom of page